Een taal leren met een app

Apps zijn tegenwoordig helemaal in, en dat is niet voor niets. Apps helpen je bij zo’n beetje alles wat je in je leven wilt doen: fit blijven, je agenda bijhouden, contact houden met vrienden of zelfs een taal leren. Maar net als bij elk hulpmiddel geldt ook hier dat je wel moet weten hoe je het moet gebruiken om er echt van te profiteren. Hier volgt een handleiding voor optimaal app-gebruik, geschreven door een app-verslaafde supergebruiker.

Onderwijs-apps worden steeds populairder als aanvulling op, of soms zelfs als alternatief voor, traditioneel onderwijs. Waarom eigenlijk? Om te beginnen is het hartstikke handig om te leren op een apparaat in zakformaat dat je altijd bij je hebt. De beste apps zijn bovendien zeer intuïtief, interactief en adaptief, waardoor je al snel verslaafd raakt aan leren.

Net als studieboeken en taallessen zijn apps slechts een middel om een taal te leren. De manier waarop je ze gebruikt bepaalt hoe doeltreffend ze zijn. Als je een studieboek alleen maar doorbladert en tijdens je taallessen geen woord durft te zeggen, zul je weinig vorderingen maken. Een enthousiaste lezer die elke oefening in het studieboek herhaalt en gesprekken met de docent aangaat, zal met sprongen vooruitgaan. Hoe zorg je er nou voor dat je de app optimaal gebruikt, en wat moet je weten voordat je op installeren klikt?

Voordat je een onderwijs-app downloadt, moet je het volgende bedenken:

1. Gebruik verschillende bronnen om te leren (niet alleen apps)

Pas op voor apps die zichzelf aanprijzen als de ultieme oplossing voor al je problemen. Dit is natuurlijk wel wat de onderwijsdeskundigen en ontwikkelaars achter de beste apps voor ogen hebben (en het klinkt ook geweldig), maar het zijn niet de idealen van die diezelfde onderwijsdeskundigen. Snap je het nog? De mensen achter de apps willen niets liever dan het beste product maken, maar ze zijn zelf ook enthousiaste taalstudenten. Een ervaren taalstudent zal altijd zeggen dat het mooiste aan het leren van een taal is dat er een wereld voor je opengaat. Dat is een wereld met uiteenlopende informatiebronnen: kranten, boeken, tv, radio, muziek en zelfs echte mensen. Zou je je in je eigen taal beperken tot één informatiebron? Waarschijnlijk niet. Dus waarom zou je dat wel doen in een nieuwe taal? Apps moet je veel en vaak, maar niet als enige hulpmiddel gebruiken.

Wil je een taal leren met een app? Probeer Babbel hier 

2. Stel een doel en plan een routine

Wil je in een paar weken tijd een taal vloeiend leren spreken of wil je vooral je geheugen trainen? Goede apps zijn zo ingericht dat je je studie kan inpassen in je dagschema. De beste apps passen zich aan je gedrag aan. Deze apps moedigen routine aan, omdat routine ervoor zorgt dat je de app regelmatig gebruikt. Wanneer wil je de app gebruiken? Ik was altijd iemand die ‘s ochtends eerst z’n e-mail checkte. In plaats van e-mails te lezen die ik toch pas op kantoor ga beantwoorden, werk ik nu supersnel één of twee lessen weg voordat ik onder de douche stap. Het klinkt misschien vreemd, maarhet werkt.

3. Vergeet niet dat een app gewoon een hulpmiddel is

Een goede app motiveert je met een openlijk of verborgen spelelement. Wat houdt dat in? App-ontwikkelaars hebben de verslavende elementen van videogames verwerkt in onderwijs-apps. Geniepig? Misschien wel, maar het doel heiligt de middelen: zo blijf je leren! Bij een studieboek zul je niet snel iemand horen zeggen: “Ik ben helemaal verslaafd aan Spaans leren!” Vergeet naast alle beloningen en externe factoren niet je eigen doel en motivatie: Je bent hier niet aan begonnen om level vijf te halen en schatkisten te openen, maar om op een terrasje in Spanje met de plaatselijke bevolking te kunnen kletsen onder het genot van een caña en een ongezonde portie pimientos de padron.

4. Geef ons feedback

We zijn gek op feedback! Dit roepen we niet alleen omdat we de afstand tussen anonieme ontwikkelaars en cursisten willen verkleinen. Feedback is echt hartstikke belangrijk. Waarom eigenlijk? Daar zijn twee belangrijke redenen voor: Ten eerste geloven we toch wel een beetje in al dat geklets over revoluties en de wereld veranderen. Daardoor zijn we ontzettend gemotiveerd om de perfecte app te ontwikkelen, maar dat lukt alleen door open te staan voor jouw op- en aanmerkingen. Daarnaast kan alles wat je in de app doet snel worden aangepast en verbeterd, en daar heeft iedereen baat bij. Het is bijna darwinistisch. Die anonieme ontwikkelaars balen ervan als je niet helemaal tevreden bent met alles. Dus zeg wat je denkt, of nog beter, zet het in een e-mail. Alles kan beteren daar streven wij naar.

5. Wees sociaal

En daarmee bedoel ik dus niet je Facebook posts. Ik bedoel echt sociaal, in het echte leven. Dat ik zo ontzettend snel Italiaans heb geleerd, heb ik te danken aan Jim, mijn rivaal en tegelijkertijd steun en toeverlaat, die samen met mij de cursus deed. Ga samen met een vriend(in) studeren. Vul je studie aan met avondlessen. Leen een boek. Koop een boek. Ga een weekje naar een taalschool. Neem alleen wel je telefoon mee!

Voor mij bleek de combinatie van de app, een taalschool, Jim, avondlessen en een boek of twee heel effectief te zijn. Ik zeg dit niet snel, maar ik stond echt versteld van wat er die week allemaal mogelijk was. Ik had in het Italiaans vrienden gemaakt. Dat gaf enorm veel voldoening en ik kan het van harte aanbevelen.

Dit artikel heb ik geschreven op mijn slimme telefoon terwijl ik in een trendy oranje vliegtuig door de lucht vloog. Wat is technologie toch fantastisch, vind je ook niet?

De Babbel app biedt Nederlands momenteel nog niet als weergavetaal aan, daarom raden we je aan de app in het Engels te downloaden. Hiermee staat het meest complete aanbod aan talen tot je beschikking. Als je Engels als weergavetaal instelt, kun je maarliefst 13 talen leren, waaronder Duits, Frans, Russisch en Spaans!

Leer een taal met een sublieme app:
Begin nu met leren!
Share:
Ed M. Wood

Ed M. Wood is originally from Wells, the smallest city in England, and now lives in Berlin. He studied Psychology at the University of Southampton before working as a teacher and translator in Spain, England and Germany. He then undertook a MA in Political Science in Bath, Berlin and Madrid. His main interests lie in the areas of language, culture and travel.

Ed M. Wood is originally from Wells, the smallest city in England, and now lives in Berlin. He studied Psychology at the University of Southampton before working as a teacher and translator in Spain, England and Germany. He then undertook a MA in Political Science in Bath, Berlin and Madrid. His main interests lie in the areas of language, culture and travel.