Slik lærer du et språk på 15 minutter om dagen

Hvor lenge bør du øve på et nytt språk hver dag? Vi satte oss ned med en av våre språkeksperter her hos Babbel for å finne ut hvordan appen vår kan få deg til å snakke et nytt språk ved å studere bare 15 minutter per dag.
An expert explains how to learn a language in 15 minutes per day | Babbel

Karoline Schnur, språkekspert hos Babbel

Som du kanskje forventer i et språkundervisningsfirma, er nesten alle som jobber hos Babbel flerspråklige. Hver dag hører jeg folk på kontoret som snakker dusinvis av forskjellige språk, skifter koder i samtaler med forskjellige kolleger og oversetter morsomme idiomer tilhverandres språk. Men selv blant de språkkyndige hos Babbel, finner du aldri noen som kaster seg over franske lærebøker og pugger seg til kunnskap.

Det er fordi det sentrale prinsippet i Babbels språklæringsmetode er at folk skal bruke rundt 15 minutter per dag når de skal studere et nytt språk. Dette er overraskende lite sammenlignet med hvor lang tid universitetsstudenter forventes å studere et språk hver kveld (~90 minutter). Så hvordan er det folk hos Babbel tilegner seg nye språk selv om de bruker mindre tid enn jeg brukte på å pugge spanske verb på videregående skole? Jeg satte meg ned med en av Babbels språkeksperter, Karoline Schnur, for å finne ut hvordan 15 minutter med læring per dag er alt du trenger for å mestre et nytt språk.

Babbel-metoden

Karoline startet med å forklare det sentrale prinsippet bak Babbels læringsmetode: “Hvis du leser mye informasjon, vil du ikke kunne få med deg alt. Vi kaller dette informasjonsoverbelastning eller kognitiv overbelastning.” Hun forklarte at hjernen er en mester i å bestemme hvilken informasjon i vårt daglige liv som er viktig, og hva som er bakgrunnsstøy. Denne bakgrunnsinformasjonen kastes ut, og den får aldri plass i langtidsminnet vårt. Det er fint for å fungere i dagliglivet, men ikke like bra ved språkopplæring.

Karoline var også opptatt av å ødelegge mytene om pugging, eller masselæring: “Dette er når du skal ha en stor prøve, og setter deg ned for å prøve å lære alt du trenger å vite. Men hvor mye husker du etter en uke? Sannsynligvis ikke så mye.” I stedet for å prøve å gjøre mye samtidig, er det faktisk viktigere å gjenta en mindre del av informasjon oftere. Hun fortsatte: “For å få noe inn i langtidsminnet, må du lage koblinger i hjernen og gjenta informasjonen. Repetisjon er utrolig viktig i språkopplæringen.”

Heldigvis ble Babbel-appen spesielt utformet med begrensningene til menneskets minne i tankene. Femten minutter stemmer godt overens med prinsippet om “chunking” i psykologi – hjernen vår fungerer best når den absorberer rundt sju nye ting om gangen. Som Karoline forklarte: “Hvis du tenker på hjernens evne til å fordøye rundt sju biter med ny informasjon, er tiden en klar grense. Fra vårt Babbel-perspektiv kan du starte med repetisjon: du gjentar f.eks. 10 ord, og du bruker mindre enn 5 minutter på det. Deretter kan du gå i gang med en ny øvelse som tar omtrent 15 minutter.

Høres enkelt ut, ikke sant?

En vitenskapelig metode som fungerer

Med noe av vitenskapen bak Babbel-metoden i bagasjen, var det på tide å se hvordan appen forsterket denne metoden. Karoline mener at “vi har repetisjon innebygd i øvelsene med forskjellige oppgaver og forskjellige sammenhenger, slik at disse koblingene blir aktivert.” Samtidig som du kanskje først møter et bestemt sett med ord på nybegynnerkursene, vil disse ordene også dukke opp i senere dialogøvelser – og ikke

bare i de åpenbare sammenhengene. For eksempel vil et kurs der vi snakker om små barn ikke bare ha standardvokabularet for barneoppdragelse, men også ha ord relatert til eldre, byggearbeid og støy. Dette er fordi verden er dynamisk, og det er viktig å huske disse ordene når som helst – ikke bare i barnehagen!

Siden repetisjon er så viktig, har Babbel-appen en oppfriskingsfunksjon som er utformet utelukkende for å gjenta informasjon og få den inn i langtidsminnet ditt. Da Karoline snakket om begrunnelsen bak denne metoden, forklarte hun: “Dette er også hentet fra psykologien og er basert på tidsintervaller. Hver gang du gjentar noe og får det riktig, vil det flyttes opp ett trinn.” Når du bruker appen, vil du legge merke til at ordene ikke kommer opp til repetisjon rett etter at en øvelse er fullført, men i dagene og ukene som følger. Hun fortsatte: “Hvis du fortsetter å få dem riktige, tar det enda mer tid før du ser dem igjen. Når alle disse trinnene er fullført, sier vi “OK, dette ligger i langtidsminnet ditt”.” På denne måten hjelper ikke bare Babbel deg med å huske ord, men å virkelig lære et språk.

Lure tips til språkopplæringen

1. Læring på farten

Siden jeg bare skulle bruke 15 minutter om dagen til å studere, ville jeg gjerne spørre Karoline om tips til hvordan jeg skulle utnytte tiden på best mulig måte. “Hvis du først tenker over hvor du har god tid og hvor du har dårlig tid, kan du velge øvelsen i henhold til dette. Hos Babbel har vi designet øvelsene våre slik at de passer perfekt inn når du venter eller pendler.” Mange brukere (inkludert mange ansatte her hos Babbel) bruker appen mens de er på offentlig transport, spesielt på vei til jobb. Det er den perfekte bruken av en ellers kjedelig tidsperiode.

2. Finn riktig læringsmønster for deg

Karoline bemerket at elevene kan tilpasse studietiden til sin personlighetstype. “Det er to typer språkelever: de som liker rutiner og de som ikke gjør det. De som liker rutiner, kan lage sin egen tidsplan, som to sett med repetisjon og en ny øvelse, og de holder seg til det. Så er det noen som ikke liker rutiner. Det er ikke noe problem, de gjør bare ikke det samme hver dag.” Hun foreslo at de kunne velge å bruke noen dager kun til repetisjon (som ikke er en tapt dag, fordi du ikke glemte noe!), og andre dager til bare nye øvelser, i den rekkefølgen de foretrekker.

3. Bygg selvtillit ved å øve

Hun anbefalte også at elevene en dag i uken burde bruke språket praktisk:

“Hvis det er en spansk restaurant i byen din, kan du jo hilse på dem med et “Hola!” eller prøve å bestille på spansk? Hvis det ikke er mulig der du bor, er det også mange steder på Internett der du kan lese språket, høre på en podcast eller finne et nettsamfunn der du kan kommunisere med andre. Praktisk bruk av språket er den beste måten å virkelig få informasjonen inn i langtidsminnet på.”

Hvis du planlegger å bruke språket i det virkelige livet (og det er målet, er det ikke?), da burde du faktisk bruke det.

4. Gjør det til en vane med daglig læring

Karolines siste tips er: “Det viktigste er å gjøre noe hver dag. Selv om det bare blir 10 minutter i stedet for 15, er det bedre enn ingenting, fordi du aktiverte de koblingene i hjernen.” Samtidig som det å bruke 15 minutter om dagen bør være målet for å lære et språk, er nøkkelen til å bli flytende i et annet språk å øve daglig. Hvis du er konsekvent, kommer du til å snakke et nytt språk på kort tid.

Babbel-appen har ennå ikke norsk som visningsspråk, så vi anbefaler at du laster ned appen på engelsk. Da får du det største utvalget av språk du kan lære. Hvis du for eksempel bruker engelsk som visningsspråk, kan du lære deg totalt 13 språk, inkludert tysk, fransk, russisk og spansk!

Begynn å lære et språk nå. Det tar bare 15 minutter per dag!
Prøv med Babbel
Share: