Turks in een week? Roemeens in een uur? We beweren van alles over het leren van talen. Bij onze tests voor Turks, Frans en Roemeens gingen onze eigen Babbel-taalexperts de strijd met elkaar aan om te kijken wie het snelst de meeste vorderingen maakte in absurd weinig tijd. Hoewel de resultaten indrukwekkend waren, waren deze extreem snel lerende cursisten wel taalliefhebbers die al drie, vijf of zelfs negen talen spraken, of experts die als levensdoel hebben zoveel mogelijk talen te leren spreken.
Dus de vraag is: hoe zit het met anderen? Hoeveel kan een gemiddelde cursist in de eerste weken leren? Dat blijkt behoorlijk veel te zijn.
In november hebben we een onderzoek laten doen waaruit (niet geheel onverwacht) bleek dat Babbel een van de efficiëntste manieren is om een taal te leren. Dit onafhankelijke onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers aan de City University of New York (CUNY) en de University of South Carolina. Er werd gekeken naar de algehele effectiviteit van de Spaanse cursus van Babbel, waarbij de vorderingen van 391 willekeurig geselecteerde cursisten werden beoordeeld en hun kennis van de Spaanse taal aan het begin van het onderzoek werd vergeleken met hun kennis aan het eind van het onderzoek.
Wat bleek uit het onderzoek? Beginners zonder kennis van de Spaanse taal hoefden met Babbel gedurende twee maanden slechts vijftien uur te studeren om net zoveel te leren als in één semester van een studie Spaans aan een hogeschool! Niet slecht, toch? (Hartstikke goed eigenlijk.)
We wilden zelf zien of dit klopt. Daarom vroegen we vijftien hardwerkende Babbelonians om drie weken lang Spaans te leren met Babbel. Geen van hen had veel ervaring met het leren van een taal, en de meesten hadden niet veel tijd om aan de cursus te besteden.
De resultaten varieerden, maar over het algemeen bleek dat drie weken met Babbel ruim voldoende is om een nieuwe taal te leren spreken. Hieronder bespreken we de belangrijkste conclusies uit het onderzoek en kijken we of deze overeenkomen met de ervaringen van onze cursisten.
ONDERZOEKSCONCLUSIE 1: “Beginners zonder kennis van de Spaanse taal moeten gedurende twee maanden gemiddeld vijftien uur studeren om net zoveel te leren als in één semester van een studie Spaans aan een hogeschool.”
DIT BLIJKT UIT ONZE TEST: Onze cursisten waren absolute beginners. We hebben hun resultaten niet vergeleken met de resultaten bij gebruik van een syllabus van een studie Spaans, maar het was duidelijk dat ze in korte tijd veel hadden geleerd. Bovendien was hun woordenschat nu groter dan alleen “Olé”. Muy bien.
ONDERZOEKSCONCLUSIE 2: “De gemiddelde studieduur was ongeveer 19 uur, dus iets meer dan twee uur per week.”
DIT BLIJKT UIT ONZE TEST: Dat klopt wel. Onze cursisten besteedden per week gemiddeld twee tot drie uur aan het leren van Spaans (best goed voor mensen met een fulltime baan). En zoals je in de video kunt zien, waren die paar uur per week meer dan genoeg om de taal te gaan spreken.
ONDERZOEKSCONCLUSIE 3: “Voor de doeltreffendheid van de Babbel-app spelen geslacht, leeftijd, moedertaal, opleidingsniveau en arbeidssituatie van de cursist geen rol.”
DIT BLIJKT UIT ONZE TEST: Dat klopt helemaal. Onder de cursisten, die allemaal ongeveer dezelfde vorderingen boekten, bevonden zich mannen, vrouwen, sprekers van verschillende moedertalen en mensen met verschillende opleidingsniveaus (al waren die opleidingsverschillen klein). Ze hadden één ding gemeen (afgezien van een voorliefde voor tapas): Babbel natuurlijk!
Bij het leren van een taal gaat het om het spreken van die taal. Met behulp van Babbel konden onze beginnelingen al na drie weken een gesprek voeren. Dit bewijst dat Babbel dus echt de kortste weg naar een gesprek is. Punt uit.
De Babbel app biedt Nederlands momenteel nog niet als weergavetaal aan, daarom raden we je aan de app in het Engels te downloaden. Hiermee staat het meest complete aanbod aan talen tot je beschikking. Als je Engels als weergavetaal instelt, kun je maarliefst 13 talen leren, waaronder Duits, Frans, Russisch en Spaans!