Hoe creëer je een wetenschappelijk bewezen app voor het leren van een taal? Bij Babbel werken meer dan 150 taalwetenschappers, taalexperts en docenten samen aan ons product in ons kantoor in Berlijn. Het is waarschijnlijk een van de meest meertalige plekken op aarde: het team beheerst niet alleen alle 14 Babbel talen, onze experts spreken daarnaast nog 20 andere talen en dialecten, waaronder Thais, Mandarijns, IJslands en zelfs Tongaans. En uiteraard is iedereen bezig een nieuwe taal te leren.
We weten dat deze experts de juiste mensen zijn om jou aan het praten te krijgen in een nieuwe taal. Met dit doel voor ogen ontwerpen ze de cursussen. Maar hoe doen ze dat? Laten we een kijkje nemen.
1. Onze experts ontwerpen cursussen waarin het om echte gesprekken draait
Als je terugdenkt aan je eigen ervaringen met het leren van een vreemde taal herinner je je vast nog wel een paar nutteloze zinsconstructies, zoals Ted’s “Drie beren eten spaghetti in een boot” voorbeeld in de video. Generaties leerlingen kennen dit probleem: je kunt semi-functionele zinnetjes formuleren, maar het uitvoeren van simpele dagelijkse taken blijft lastig.
Bij Babbel geloven we dat gesprekken voor het alledaagse leven de basis vormen van het leren van een taal. Daarom zadelen we je niet op met abstracte grammatica en laten we je geen woordjes stampen. Wanneer je je eerste cursus hebt afgerond, kun je jezelf al voorstellen, vertellen waar je vandaan komt, hoe het met je gaat en zeggen wat je wilt drinken. Stel je dus voor wat je na een maand studeren kunt bereiken!
2. Al onze lessen zijn ingesproken door native speakers
We willen dat jij de taal die je leert in de praktijk daadwerkelijk kunt gebruiken. Onze experts staan er daarom op dat alle dialogen en oefeningen in onze lessen door native speakers zijn ingesproken. Zij begrijpen namelijk hoe belangrijk het is dat je de taal hoort zoals hij echt wordt gesproken. Een computer kan weliswaar de klank van een taal nabootsen, maar niet het accent, het ritme en de flow van een native speaker.
Bovendien weten onze docenten en taalexperts dat je het spreken van een taal moet hebben geoefend voordat je ermee de wijde wereld intrekt. Dit is waarom we spraakherkenningssoftware hebben ontwikkeld die jouw uitspraak checkt.
Je krijgt hierbij de gelegenheid om elk nieuw woord dat je ziet te herhalen (je kunt deze feature ook uitschakelen zodat je onderweg kunt oefenen).
3. Onze experts snappen het belang van herhaling
In een eerder interview legde Karoline Schnur, een van onze taalexperts, uit waarom herhaling (review) een belangrijk onderdeel is van onze app: “In onze lessen hebben we herhalingen ingebouwd in verschillende oefeningen en verschillende contexten waardoor je verbindingen maakt in je hersenen.” Sommige woorden die je in de beginnerscursussen leert, kom je in latere dialogen weer tegen.
De Babbel app beschikt daarnaast over een Review Manager die puur is ontworpen om informatie te herhalen en deze in jouw langetermijngeheugen op te slaan. Onze benadering komt uit de psychologie en is gebaseerd op tijdsintervallen voor het herhalen van informatie. Tijdens het leren met Babbel zul je merken dat items beschikbaar blijven voor review in de dagen en weken na de oorspronkelijke les. De reden? Karoline legt het uit: “Heb je een item elke keer goed dan schuift het moment waarop je het opnieuw te zien krijgt op. Wanneer alle stappen zijn afgerond zeggen wij ‘OK, dit is nu in jouw langetermijngeheugen.’” Op deze manier helpt Babbel je niet alleen met het onthouden van woorden, maar echt met het leren van een taal.
4. Onze 15 minuten durende lessen passen perfect in jouw schema
Het meest gehoorde excuus om niet te beginnen met het leren van een nieuwe taal is: “Ik heb er gewoon geen tijd voor.”
We snappen heus wel dat mensen het tegenwoordig druk hebben. Je wekelijkse agenda zit propvol met meetings of lessen, boodschappen doen, afspraken met familie en vrienden, reisplannen en hobby’s. Onze experts houden rekening met jouw schema wanneer ze onze cursussen vormgeven: Elke les is zo ontworpen dat ze niet langer dan 10-15 minuten duren. Hierdoor zijn ze ideaal voor tijdens de rit naar je werk, een snelle lunchpauze, of dat verdiende beetje tijd voor jezelf.
5. Onze app is effectief bevonden door diverse universiteiten
We vertellen heel graag over hoe effectief onze app is en we zijn dolblij dat universiteiten en onderzoekers ons vakmanschap bevestigen. Een voorbeeld: onderzoek verricht door wetenschappers aan de City University of New York en de University of South Carolina bewijst dat beginners die Spaans leren gemiddeld maar 15 uur met Babbel hoeven te studeren om te voldoen aan de eisen van één semester aan de universiteit. Onderzoekers aan de Michigan State University hebben dit jaar in een studie aangetoond dat vrijwel alle deelnemers meetbare vooruitgang boekten in het mondeling communiceren in het Spaans toen zij met Babbel studeerden. Een enorme eer voor ons!
De Babbel app biedt Nederlands momenteel nog niet als weergavetaal aan, daarom raden we je aan de app in het Engels te downloaden. Hiermee staat het meest complete aanbod aan talen tot je beschikking. Als je Engels als weergavetaal instelt, kun je maarliefst 13 talen leren, waaronder Duits, Frans, Russisch en Spaans!